HVAD ER SKIMMELSVAMP?

Skimmelsvamp er ganske små mikroorganismer.

 

Skimmelsvamp er en svampetype, der normalt vokser i naturen, og som lever af dødt organisk materiale - det kan være døde træer, dyr m.m.

 

Der skal være gunstige forhold for, at svampen kan brede sig i et hus eller bygning. Der skal bl.a. være fugtigt for at svampen kan leve og brede sig. I huse eller lejligheder lever svampen typisk i og på fugtigt træ, spånplader, tapet, kokostæpper, støv m.m. Den kan have flere farver, lige fra hvid, lysegrå, sort og helt over i det rødlige, og den kan have en lodden overflade.

 

Skimmelsvamp kan have dårlige lugte såsom jordslået og muggent. Svampene findes ofte på vægge, under gulve, i lofter, i vinduer og andre mørke steder. Derfor er forebyggelse utroligt vigtigt, i bekæmpelse af skimmelsvamp, da skimmelsvamp ikke bare lige kan vaskes af, eller fixes med maling, når det først har fået fat. I slemme tilfælde af angreb, kan man blive nødt til at udskifte de ramte områder.

 

Har du mistanke om skimmelsvamp i din bolig?

Så lad os hjælpe dig med at undersøge det - og bekæmpe skimmelsvampen. Så hurtigt som muligt.

 

HVORDAN SER SKIMMELSVAMP UD?

Skimmelsvamp ses som plamager i forskellige farver - nogle er lodne og andre ikke. Du kender formentlig skimmelsvamp fra de blågrønne, lodne pletter på gammelt brød eller som sorte pletter på frugt og grøntsager, mug pletter. Se i øvrigt eksempler på hvordan skimmelsvamp ser ud.

 

Hvor længe kan skimmelsvamp overleve?

Skimmelsvamp kan overleve i en lang periode, hvis de er i et passende miljø. Faktorer som temperatur, fugtighed og tilgængeligheden af ​​næringsstoffer kan påvirke deres overlevelse.

Under optimale forhold kan skimmelsvamp overleve i op til flere år. Det er vigtigt at være opmærksom på, at skimmelsvamp kan formere sig og spredes hurtigt, hvis de ikke behandles korrekt.

 

HVORFOR ER SKIMMELSVAMP FARLIG?

Skimmelsvamp er ikke kun et ubehageligt syn - det kan også være farligt for helbredet. Svampene producerer nemlig sporer, som kan sprede sig i luften og føre til sundhedsproblemer som allergi, astma og andre luftvejsproblemer. De kan også producere giftige stoffer, eller såkaldte mycotoxiner, som kan påvirke dit helbred alvorligt.

 

ER DER NOGET POSITIVT VED SKIMMELSVAMP?

JA! - det er der faktisk, selvom man typisk kun snakker om de dårlige symptomer ved svampen.

Skimmelsvampen er hyppigt anvendt i lægevidenskaben til at udvikle forskellige former for antibiotika.

Det er mere end 80 år siden at lægen og bakteriologen Alexander Fleming opdagede penicillin. Et kæmpe gennembrud for lægevidenskaben og i dag stadig et meget vigtig antibioticum.

Penicilium svampen

Er både til nytte og skade. Indenfor lægevidenskaben kendes udover penicillin som antibioticum, utallige sygdomme hvor arter af penicillium betragtes som sygdomsfremkaldende og især i de senere år, har sporer af forskellige penicillium arter været kendt for at fremkalde forskellige former for overfølsomheds reaktioner, astma og åndedrætsproblemer hos folk. Når indeklimaet diskuteres i relation til forekomster af svampe, er Penicillium tit involveret.

Fusidin

Er et andet eksempel på antibiotika som produceres ved hjælp af skimmelsvampe. Denne skimmelsvamp

Fusidium fusidioides blev i Japan i 1953 isoleret fra abegødning. Ligesom penicillin er denne vildtstamme af en skimmelsvamp blevet forædlet til højt ydende produktionsstammer, som danner baggrund for en industriel produktion. Antibiotikum til bekæmpelse af sygdomme og til behandling af sår har en meget stor betydning for menneskers og dyrs sundhed, der næppe kan overvurderes. At et overforbrug af disse stoffer i dag så har vist sig at give nye problemer i forhold til bekæmpelse af bakterier, er en anden sag.

Insulin

Udvindes af en gensplejset gærsvamp Saccharomyces cerevisiae. På denne måde undgår man at udvinde insulin af dyrs bugspytkirtler.

Når skimmelsvampe når en vis størrelse og alder, sender de en masse bittesmå sporer ud i luften. Sporerne kan betragtes som skimmelsvampens frø. Sporerne kan tåle at tørre ud og kan komme langt omkring ved hjælp af blæsten. De kan også transporteres rundt via jord under dine sko.

Skimmelsvampe starter med at sprede deres sporer i maj-juni og slutter først i oktober-november. Størstedelen spredes dog i de varme og fugtige sommermåneder fra juli til september. Om vinteren er der kun få skimmelsvampe i naturen, da det simpelthen er for koldt både i luften og i jorden.

I huse vokser skimmelsvamp på organiske materialer, fx træ, tapet, støv og snavs.

Der findes arter af Særligt Biologiske Aktive Skimmelsvampe (SBAS). Disse typer af skimmelsvampe kan danne giftstoffer (mycotoxiner) Der i visse tilfælde kan give kraftige gener forbundet med ophold i skimmelpåvirkede boliger.

 

SBAS (Særligt Biologisk Aktive Skimmelsvampe)

  • Aspergillus versicolor.
  • Chaetomium spp.
  • Fusarium spp.
  • Memnoniella.
  • Penicillium expansum.
  • Stachybotrys chartarum.
  • Trichoderma viride.

 Vidste du at vi også tilbyder fjernelse af skimmelsvamp? 

Gå til fjern skimmel

 

 

 

 

 

Tip: Brug knapperne i menuen til at skifte imellem afdelingerne

Brug for hjælp?